Založ si blog

Rozmach vegánstva v posledných rokoch. Patrí vďaka sociálnym sieťam?

„Sme to, čo jeme.“ Tento citát určite zachytil skoro každý. Dnes sa kladie veľký dôraz na zdravší životný štýl. V spoločnosti pribudli nové typy stravovania. Niektorí z nás prestali jesť mäso, ďalší sa rozhodli pre stravu čisto rastlinného pôvodu a nájdu sa ľudia, ktorí odmietajú jesť varené jedlo. Vegetariánov, vegánov, vitariánov pribúda každým dňom. Akú zásluhu majú na tom sociálne siete?

Ak nazrieme do histórie, vegetariánstvo má siahodlhú tradíciu. Od starovekej Indie, cez Grécko, renesanciu, až po 19. a 20. storočie. Pár desiatok rokov dozadu však vzniklo pár výskumov, ktoré sú dnes známe iba tým zanietenejším. Vegánom. Tieto výskumy hovoria o tom, ako strava živočíšneho pôvodu ovplyvňuje naše telo. Výsledky nie sú priaznivé a informácie sa šíria rýchlo. V značnej miere tomu dopomáhajú práve sociálne siete. Či už tematické obrázky na Instagrame a Facebooku, alebo články a rozhovory, kampane, filmy. Známe osobnosti propagujú tento životný štýl a rozširujú povedomie o negatívnom dopade živočíšnej výroby aj z environmentálneho hľadiska. Stačí spomenúť mená ako Leonardo Dicaprio, Miley Cyrus, Brad Pitt, Joaquin Phoenix alebo Beyoncé. Títo umelci sa aktívne zapájajú do projektov a verejne podporujú vegánsku komunitu. A nerobia to len pasívne prostredníctvom zdieľania obsahov na sociálnych sietiach.
Stále viac a viac ľudí nachádza tieto informácie na rôznych fórach a sociálnych sieťach. Vo veľa prípadoch vyhráva svedomie a znechutenie. Človek si odrazu uvedomí, že nechce žiť tak, ako doteraz. Vďaka socializácii s inými ľuďmi a zdieľaniu na internete sa rozširuje vedomie aj u ďalších ľudí. Nie všetci sa stanú automaticky vegánmi a bojovníkmi za práva zvierat, no väčšina získava aspoň základný prehľad o výrobe a ceste ich jedla na ich stôl.

Sociálne siete menia svet a my všetci sme toho svedkami – Ian Somerhalder

Denník Au-pair n. 1

09.05.2017

Letisko v Ba bolo dosť hektické a mätúce ale koniec-koncov chill. V lietadle feši chlapec s copíkom, bordová mikina, sexi postava, ohurujúci úsmev och- och verím, že mi ho osud do cesty ešte zaveje, lebo ak nie tak budem v 50 žiť len s mačkami. <3 srdiečko pre neznámeho týpca, ktorý mi s ochotou zapol náramok a tešil ma svojou krásou. Poznámka: ľudia vo veku [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Janis

Len ďalšie nepodstatné riadky textu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2903x
Priemerná čítanosť článkov: 1452x

Autor blogu

Kategórie

Archív