Založ si blog

Rozmach vegánstva v posledných rokoch. Patrí vďaka sociálnym sieťam?

„Sme to, čo jeme.“ Tento citát určite zachytil skoro každý. Dnes sa kladie veľký dôraz na zdravší životný štýl. V spoločnosti pribudli nové typy stravovania. Niektorí z nás prestali jesť mäso, ďalší sa rozhodli pre stravu čisto rastlinného pôvodu a nájdu sa ľudia, ktorí odmietajú jesť varené jedlo. Vegetariánov, vegánov, vitariánov pribúda každým dňom. Akú zásluhu majú na tom sociálne siete?

Ak nazrieme do histórie, vegetariánstvo má siahodlhú tradíciu. Od starovekej Indie, cez Grécko, renesanciu, až po 19. a 20. storočie. Pár desiatok rokov dozadu však vzniklo pár výskumov, ktoré sú dnes známe iba tým zanietenejším. Vegánom. Tieto výskumy hovoria o tom, ako strava živočíšneho pôvodu ovplyvňuje naše telo. Výsledky nie sú priaznivé a informácie sa šíria rýchlo. V značnej miere tomu dopomáhajú práve sociálne siete. Či už tematické obrázky na Instagrame a Facebooku, alebo články a rozhovory, kampane, filmy. Známe osobnosti propagujú tento životný štýl a rozširujú povedomie o negatívnom dopade živočíšnej výroby aj z environmentálneho hľadiska. Stačí spomenúť mená ako Leonardo Dicaprio, Miley Cyrus, Brad Pitt, Joaquin Phoenix alebo Beyoncé. Títo umelci sa aktívne zapájajú do projektov a verejne podporujú vegánsku komunitu. A nerobia to len pasívne prostredníctvom zdieľania obsahov na sociálnych sietiach.
Stále viac a viac ľudí nachádza tieto informácie na rôznych fórach a sociálnych sieťach. Vo veľa prípadoch vyhráva svedomie a znechutenie. Človek si odrazu uvedomí, že nechce žiť tak, ako doteraz. Vďaka socializácii s inými ľuďmi a zdieľaniu na internete sa rozširuje vedomie aj u ďalších ľudí. Nie všetci sa stanú automaticky vegánmi a bojovníkmi za práva zvierat, no väčšina získava aspoň základný prehľad o výrobe a ceste ich jedla na ich stôl.

Sociálne siete menia svet a my všetci sme toho svedkami – Ian Somerhalder

Denník Au-pair n. 1

09.05.2017

Letisko v Ba bolo dosť hektické a mätúce ale koniec-koncov chill. V lietadle feši chlapec s copíkom, bordová mikina, sexi postava, ohurujúci úsmev och- och verím, že mi ho osud do cesty ešte zaveje, lebo ak nie tak budem v 50 žiť len s mačkami. <3 srdiečko pre neznámeho týpca, ktorý mi s ochotou zapol náramok a tešil ma svojou krásou. Poznámka: ľudia vo veku [...]

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Abrams, Ukrajina

Tankom Abrams sa na Ukrajine nedarí. Vyskúšajú ruskú korytnačiu taktiku?

28.04.2024 06:00

Ukrajina dostala od USA 31 tankov Abrams M1A1. O päť už prišla a ďalšie tri boli poškodené.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba

Získa Slovensko všetkých 6,4 miliárd z plánu obnovy? Úradníci vládu kritizujú, Fico sa spolieha na nové zákony

28.04.2024 06:00

Najviac omeškaných míľnikov a problémov s implementáciou opatrení majú rezorty zdravotníctva, spravodlivosti a životného prostredia či vnútra. Slovensko môže prísť o miliardy eur.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

Janis

Len ďalšie nepodstatné riadky textu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2907x
Priemerná čítanosť článkov: 1454x

Autor blogu

Kategórie

Archív